En stor del av hästens foderstat ska bestå av stråfoder eller så kallat grovfoder. Hästen är ett djur som äter i stort sett hela tiden. Hästen behöver tugga för sina tänder och för att dess matsmältning ska fungera korrekt. Men vad är grovfoder egentligen?

Hö är grässorter av olika slag som torkats. Det finns både löst hö och hö som samlats i balar. Hö kan lagras, men det tappar snabbt sin näring. Hö kan lätt bli dammigt och man kan behöva blötlägga det om man har en känslig häst.

Halm

Halm är ett relativt näringsfattigt grovfoder. Många använder det som strö i hästens box. Det suger upp urin bra, värmer och ser hemtrevligt ut. Dessutom ger det hästen god sysselsättning när den måste stå inne. Några hästar kan dock äta lite för mycket och då börjar de gå upp i vikt. Om man har en häst med stort tuggbehov, men som inte behöver så mycket näring kan dock halm vara en bra ersättning för annat stråfoder.

Ensilage

Ensilage är stråfoder som har kan lagras en längre tid. Ensilaget innehåller mindre socker och mer vatten än vanligt och och det är vanligt att det ges till hästar under vintern. Det är dock viktigt att hålla koll på näringsvärdena i ensilaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *