Det finns flera hästsporter som är väldigt populära inom hästnäringen. Men trav och galopp är två sporter som intresserar även de personer som annars inte är så mycket för hästar. Trav och galopp har utövats länge både i Sverige och i övriga världen. Men vad innebär sporterna?

Travsport

Travsporten går ut på att hästen ska trava så fort som möjligt och komma först i mål. Efter sig har hästen en sulky med in kusk i. Det finns också monté inom travet. Då sitter istället en ryttare på hästens rygg. Hos Svensk Travsport kan man läsa mer om vad sporten innebär, samt om reglerna för den.

Galopp

Inom galopp sitter en ryttare, jockey, på hästens rygg under loppet. Det handlar om att hästen ska galoppera så fort som möjligt. Först över mållinjen vinner. I Sverige är travsporten något större än galoppsporten, men i till exempel England är galoppkapplöpningar oerhört populära. Galoppsporten är dock något omdiskuterad. Det är många som menar att hästarna inte mår bra, och att den snabba galoppen sliter på hästen allt för mycket.

Sporterna och spön

Inom både trav och galopp ska hästarna röra sig snabbt. Det betyder att kusken eller ryttaren driver på mycket. Inom båda sporterna får kusk samt ryttare ha spön men det finns regler för hur de ska användas. Under senare tid har det blivit allt mer vanligt att personer stängs av eller får böta för att de använt spön allt för hårt. Hästarna får inte plågas inom någon av sporterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *