När det äntligen är dags att köpa häst gäller det att ha koll på vad man gör. Hästen har inte samma form av garanti och öppet köp som till exempel en bil eller en dator. Man kan förvisso skriva ett köpekontrakt där köpet får gå tillbaka om det visar sig att hästen har dolda fel som gör att den inte kan användas till det man tänkt, men helt lätt är det inte.
Får säljaren ha häst?
En av de första sakerna man tittar på är om säljaren verkligen får ha häst. Man kan ringa till Länsstyrelsen för att få reda på om en person har djurförbud. Om så är fallet bör man dra öronen åt sig och det kan vara klokt att göra en anmälan till Länsstyrelsen så att de får reda på att personen har djur igen. Ett djurförbud utfärdas för att personen tidigare inte har tagit väl hand om sina djur och det finns alltså en risk att den häst du planerar att köpa inte heller blivit väl omhändertagen.
Är hästen försäkrad?
När du köper en häst bör du alltid se till att den är försäkrad. Många gånger är det lättast att ta över den gamla ägarens försäkring. Om hästen inte har försäkrats kan det vara svårt att som ny ägare få en heltäckande försäkring. Många bolag ger då inte ersättning för skador som kan ha funnits innan försäkringen tecknats.
Veterinärbesiktiga hästen
Du som köpare ska alltid låta veterinärbesiktiga hästen av en veterinär som du väljer. Du bör inte lita på ett intyg som säljaren visar upp. Vill säljaren inte tillåta att du anlitar en egen veterinär kan det vara något som är fel med hästen. Be också att veterinären tar blodprov på hästen. På så vis kan man se om hästen varit drogad vid till exempel en provridning.
Provrid flera gånger
Provrid din blivande häst flera gånger, och rid olika saker. Trava inte bara ett varv utan testa att stanna hästen, vänd den tvärt, rid ut i skogen, och titta om den är trafiksäker. Prova också om du kan lasta hästen, och be att få göra den i ordning i stallet själv. Då kan du se hur lättskött hästen är, om den reagerar på smärta någonstans eller om den verkar lugn och tillfreds.