Att ha häst kostar en hel del pengar. Det är inte bara hästens inköpssumma som ska betalas, och i längden är den inte alls speciellt stor när man ser till alla återkommande kostnader. Men vad är det som kostar och vilka utgifter får man räkna med?

Stallhyra

Beroende på var man har sin häst uppstallad får man räkna på att betala ett par tusen kronor i månaden i stallhyra. Ibland ingår strö samt visst foder. I vissa stall kan man också låna redskap och hinkar, vilket gör att man slipper en del kostnader för just de delarna men då blir stallhyran lite högre.

Utrustning

Hur mycket hästens utrustning kostar varierar stort. Det beror helt enkelt på vad man ska göra med sin häst. Kan man köpa saker begagnat kommer man ner en hel del i kostnad. Bara för en sadel måste man vara beredd att betala omkring 20 000 kronor om den ska köpas ny.

Försäkring

Hästen måste vara försäkrad. Försäkringen ger ersättning om hästen skulle bli sjuk, skadad eller om den rent av avlider. En hästförsäkring kostar omkring 1500 kronor i månaden, men kan både bli dyrare och billigare. Det beror på vilket bolag man väljer samt på vilka tillval man har i sin försäkring.

Träningar

Köper man en egen häst måste man också betala för att vara med på träningar. En träning kan kosta omkring 1000 kronor och då tillkommer reskostnad om träningen inte är där man har sin häst. Träningarna är bra och låter häst samt ryttare vidareutvecklas tillsammans.

Veterinärutgifter

Alla hästar blir i regel sjuka eller skadade någon gång. Då måste man betala veterinärutgifter. Även om man har en försäkring ska en del betalas. Den exakta summan varierar men den kan ligga på några tusenlappar upp till tiotals tusen kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *