När man skaffar en häst kan man såklart inte ha den i bostaden oavsett om man bor i lägenhet eller hus. Hästen måste stå i ett stall tillsammans med andra hästar. En stallplats bör man ha redan innan man åker iväg för att köpa häst, annars kan man ha en häst men ingenstans att göra av dem. Vilka alternativ finns och vilka fördelar har de?
Ha hästen i eget stall
Ett alternativ kan vara att ha hästen i ett eget stall. Kanske står det ett stall på tomten där man bor, eller så kan man bygga ett. Att göra i ordning ett stall tar dock en del tid och dessutom ställs krav på byggnaden. Har man hästen i ett eget stall måste man också vara beredd att ta allt ansvar själv. Hästen ska släppas in, ut, det ska mockas och en hel del annat.
Stalla upp sin häst på ridskola
Ett annat alternativ kan vara att stalla upp hästen på en ridskola. Om hästen kan gå med på ett par lektioner i veckan kan man ofta få lägre stallhyra. På ridskolan finns det också hjälp att få om det behövs, och man har möjlighet att fortsätta ta ridlektioner. Kolla dock att ridskolan är godkänd av Ridsportförbundet så du vet att hästarna tas omhand på rätt sätt.
När du stallar upp din häst på en ridskola är det viktigt att den är snäll och social. På ridskolan går många hästar i samma hage, människor cirkulerar runt hästarna hela dagarna och det är en hel del liv och rörelse i stallet. Om du har en häst som lätt blir stressad är det här kanske inte den optimala platsen att låta hästen stå uppstallad på.
Stall med gemensam skötsel
Det finns också mindre stall där hästägarna tillsammans sköter om skötseln. Man delar upp allt som ska göras och så tar man ansvar ett visst antal dagar i veckan. Man kan anpassa schemat efter arbeten och ledighet men ytterst måste någon ta hand om hästarna. Varje hästägare har dock ansvar för sin häst när det kommer till uppmätning av foder, ridning och liknande. Övrig skötsel som in- och utsläpp, fodring och mockning delar man på.
Vissa dagar kan en person ha ansvar för att morgonfodra och släppa ut hästarna. Någon annan mockar och lunchfodrar medan en tredje tar in hästarna samt sköter kvällsfodringen. Exakt hur många dagar i veckan man är ansvarig beror lite på hur många hästägare det är som delar på ansvaret.
Har du din häst i ett stall av den här typen måste den vara relativt lätt att handskas med. Den får inte vara aggressiv. Då kommer den andra hästägarna snart inte vilja sköta om den när de ska sköta stallet.