Å ena sidan är det underbart med sommar: hästarna får komma ut i sommarhagen. Äta och njuta. Du kan rida barbacka, galoppera över ängar och bada. Å andra sidan är luften full med flygfän som gör livet surt för både dig och hästarna.

Flughuva och insektsspray

Tack och lov finns det medel och hjälp att ta till för att minska lidandet för både dig och hästen. Först och främst är det klokt att investera i en flughuva. Du trär den över hästens huvud och ögonen är skyddade från flygfän. Hästens ögon är särskilt utsatta då de är lite fuktiga och gillas av både flugor och andra insekter. Det är också smart att köpa insektsspray. Det håller många odjur borta. För att köpa flughuva och insektsspray kan du besöka Hestbolaget som är en av Sveriges största hästaffärer på nätet. Där hittar du prylar för både häst och ryttare, och de populära muggarna med Mulle och andra motiv av Lena Furberg.

Fixa skön sommarhage

Förutom att besöka Hestbolaget och köpa insektsmedel, så kan du hjälpa hästarna mycket genom att fixa en skön sommarhage till dem. Förutom ständig tillgång till fräscht vatten, så behöver de ha ett skydd. Ett ställe att slippa både mygg och bromsen, och som skyddar dem från sol, vind och regn. Om det är mycket flygfän kan du behöva ta in dem i stallet under den värsta tiden. Det kan bli oerhört jobbigt för hästar med både mygg, flugor och bromsar som jagar dem. Det är också väldigt bra om det finns skog, eller i alla fall en dunge med rejäla träd, där hästarna kan skydda sig. Dock inget man som ryttare fixar på ett par minuter. För hästarna är det också skönt om det finns ris och sly, så att de kan klia bort flugor under magen.