Hästar kräver skötsel varje dag, året runt och utan undantag. För ungdomar är det jättekul att hjälpa till i stallet på fritiden men för vuxna hästägare i yrkeskarriären blir hästens skötsel väldigt krävande tidsmässigt. Detta är en bidragande anledning till att många väljer att dela häst med en annan ägare. Att ta hand om en häst innefattar att mocka boxar eller spiltor, utfodring, rykta hästen samt hovvård, motionera hästen samt att med jämna mellanrum sköta hästens utrustning.

Skötsel är viktigt

Skötseln av en häst är viktig på grund av att det i första hand handlar om att förebygga skador och sjukdomar. Givetvis kommer en häst som är välskött att se vacker ut men när du sköter din häst kommer du även att kunna utveckla en fin vänskap samt vinna hästens förtroende. Det finns flera bra syften med att rykta en häst. När du ryktar ger du hästen massage som stimulerar och ökar blodtillförsel till huden. Rykten får även hudens fettkörtlar att arbeta bättre vilkas fett bidrar till att stöta bort fukt, hålla kroppsvärmen samt har en mjukgörande effekt på hästens hud. Under rykten kontrollerar man även om hästen har sår, svullnader eller visar ömhet. Detsamma gäller den dagliga hovkratsen som bör utföras både före och efter ett ridpass samt när hästen kommer in från hagen.

Stallkatt och katt hemma

Många stall har en eller flera stallkatter. De gör ett viktigt jobb med att hålla möss och råttor under kontroll eftersom du inte bör använda råttgift i ett stall. Men en stallkatt behöver samma omvårdnad som en katt hemma. Förutom tillgång till bra mat, friskt vatten, varm sovplats bör stallkatten även ha en kattlåda att utföra sina behov i. Hos Zoo.se kan du hitta effektiv kattsand, kattströ eller pellets för kattens låda till bra pris. Det finns massor av olika sorters kattsand att välja mellan som exempelvis klumpbildande kattsand med hög uppsugningsförmåga från Ever Clean, kristallsand från Nobby och Vitakraft, ekologiskt kattströ från Soft Cat, dammfria papperspellets från Toa Lätt eller träpellets och komposterbara ströpellets från Peewee samt Cats Best. Katter behöver en trivsam och luktfri toalett annars gör de sina behov på andra ställen.

Hästens utrustning

Det är viktigt att hästens utrustning är utformad och anpassad efter hästen. Men det är också viktigt att du sköter om hästens utrustning såsom träns, sadlar och andra tillbehör. Särskilt sadlar kan vara dyra att köpa men med rätt skötsel kan en sadel hålla hur länge som helst.

All hästutrustning i läder bör med jämna mellanrum tvättas med sadelsåpa, torkas av och smörjas med exempelvis bivaxfett eller olja. Kom ihåg att fett är skadligt för sömmarna så det är rekommenderat att skapa en skyddande yta genom att putsa med vax efteråt. Läder som inte sköts kommer att bli förstört och det går inte att rädda läder som misskötts.

Du kan göra allt på en gång (vilket kan innebära en hel del jobb) eller dela upp din utrustning i olika omgångar. Börja till exempel med det viktigaste som är sadel samt träns och gör resten en annan dag.